Cukr je nedílnou součástí mnoha pokrmů a pekařských výrobků. Na jednu stranu to z něj činí univerzální ingredienci s širokým spektrem využití. Na druhou stranu to ale znamená, že náš denní příjem cukru může být příliš velký. Proto se dnes podíváme kdy zkusit alternativní sladidla a která z nich by měli lidé s diabetem vyzkoušet.
O cukru se říká, že je to bílý jed. Ale bez něj by to nebylo ono. Nebo ne? Jídlům dodává jejich sladkou chuť, napomáhá vzniku kynutého těsta a neexistoval by bez něj hustý sirup, ani karamel.
Pokud je člověk zdravý, střídmá konzumace cukru by mu neměla nijak výrazněji uškodit. Ne každý má ale to štěstí, aby byl po všech stránkách fit, takže musí mnohdy začít přemýšlet důkladněji o tom, čím toto populární sladidlo ve svém jídelníčku nahradí.
Pokud vás tato tematika zajímá, blíže se na ni zaměříme níže.
Kdy je vhodné nahradit cukry?
Cukry může ve svém jídelníčku nahradit prakticky kdokoliv. Tuto metodu často zkoušejí lidé, kteří chtějí získat štíhlou linii. (Typicky jde o lidi, kteří propadli low-carb, nebo keto dietě.) Může jít ale i o lidi, kterým lékař diagnostikoval prediabetes, či rovnou cukrovku 1., nebo cukrovku 2. typu.
Nejlepší sladidla pro diabetiky
Pravdou je, že i když sladidla dodávají jídlům sladkou chuť, jejich chování nemusí být stejné jako u cukru. Typicky mohou mít trochu jinou příchuť, nebo se musí odlišně odměřovat. Pokud si ale vyberete sladidlo, které vám vyhovuje, domníváme se, že si na něj zvyknete tak moc, že už se ho nebudete chtít vzdát.
Stévie
Stévie je sladidlo přírodního původu a mnoho lidí ji používá jako alternativu ke klasickému cukru. Co se týče pacientů s diabetem, její konzumaci musí předem důkladně zvážit, protože její konzumaci doprovází nějaká pozitiva a nějaká negativa.
Pozitivní je jednoznačně to, že slazení ze stévie nemá prakticky žádné kalorie. Také nezvedá hladinu krevního cukru. Na druhou stranu, její pořizovací cena bývá vyšší. Myslete i na to, že stévie bývá ke konci trochu nahořklá, což může některým lidem vadit. Někteří lidé také udávají, že při slazení stévií u sebe zaznamenali problémy s nadýmáním, nevolností a neklidným žaludkem.
Sukralóza
Výhodou sukralózy je to, že je asi šestsetkrát sladší než klasický stolní cukr. Zároveň má ale jen velmi málo kalorií. Sukralóza se hodně používá i kvůli tomu, že je stabilní i při vysokých teplotách. Z toho důvodu se dá přidávat i do teplých nápojů a do diabetických pekárenských výrobků.
Na druhou stranu, studie z roku 2016, která proběhla na myších, vyvolala podezření, že příjem sukralózy mohou doprovázet vážné zdravotní problémy. Z toho důvodu je lepší s ní zacházet spíš opatrně.
Aspartam
Aspartam je další z umělých sladidel, o kterém můžete uvažovat. Jeho sladivost je asi dvěstěkrát větší než u cukru. Přidává se do řady výrobků, například do těch, které jsou označené jako light. Toto sladidlo ale není vhodné pro pečení. Také nemusí být vhodné pro některé skupiny pacientů. Vzhledem k tomu, že je tato látka považována za poměrně kontroverzní, neuděláte nic špatného, když se o ní podrobněji informujete u vašeho ošetřujícího lékaře.
Sacharin
Sacharin je dalším oblíbeným umělým sladidlem, jehož existenci byste měli brát při rozhodování v úvahu. V minulosti kolovalo společností podezření, že používání sacharinu nemusí být bezpečné. (Tyto obavy se datují do 70. let.) V průběhu času, kdy bylo provedeno nespočet studií na lidech, se ale ukázalo, že podávání tohoto sladidla nemá spojitost se vznikem rakoviny.
Existují nějaké způsoby, jak lze předcházet vzniku cukrovky 2. typu? Pokud to myslíte sami se sebou vážně, nepodceňujte pravidelnou kontrolu u vašeho ošetřujícího lékaře. Také byste měli cvičit, pít dostatek vody, udržovat zdravou tělesnou hmotnost, mít v jídelníčku dostatek ovoce, zeleniny a dalších zdravých potravin a méně se stresovat. Dodatečně můžete vyzkoušet i užívání doplňků stravy na podporu normální hladiny krevního cukru.