Cukrovka 2. typu je onemocnění, které úzce souvisí s naším životním stylem. Pokud včas nepřijdete na prediabetes, který je předstupněm této dlouhodobé nemoci, v budoucnu se budete muset připravit na život plný restrikcí. Víte, jaké potraviny mají při onemocnění cukrovkou zelenou a kterým se naopak máte zdaleka vyhnout?
Pokud jste byli celý život zvyklí na sladké koblížky, sušenky a další nezdravé potraviny, je naprosto pochopitelné, že diabetická dieta pro vás bude s největší pravděpodobností představovat šok. Ačkoliv to neznamená, že ze svého jídelníčku budete muset škrtnout všechny sacharidy, budete si muset více hlídat jejich příjem.
Určitě se ale nevyplatí dietu pro diabetiky ignorovat, protože její dodržování často vede ke zlepšení zdravotního stavu. (V opačném případě pak k jeho vážnému zhoršení.)
Jak to tedy dělat správně?
Správná strava při cukrovce
S cukrovkou se nevyplatí špásovat, protože v opačném případě se můžete dopracovat až k diabetické noze, která bude vyžadovat amputaci. Také vás ale může potrápit neuropatie a mnoho dalších jevů, které byste si mohli při důsledné péči o své zdraví odpustit. Základem je i správně načasování jídla, obecně se doporučuje jíst cca každé tři hodiny.
Potraviny vhodné pro diabetiky
I když si možná budete klepat na hlavu, pravdou je, že diabetici potřebují v jídelníčku všechny typy živin. Ano, hovoříme i o sacharidech. Ne ale o těch, které doplníte ze sladkých tyčinek a cereálií.
Diabetikům udělá dobře konzumace:
- Zeleniny (prakticky ve všech úpravách, včetně syrové)
- Ovoce (ideálně toho, které obsahuje menší množství cukru, viz borůvky, kiwi, maliny…)
- Libového bílého masa (na hovězí a zvěřinu raději zapomeňte)
- Ryb a mořských plodů
- Hnědé rýže
- Ořechů a semínek
- Celozrnných výrobků (včetně těstovin)
- Bílých jogurtů a kysaných mléčných výrobků
Také se nemusíte (v rozumné míře) vyhýbat vejcím. Přípustná jsou pro vás i alternativní sladidla, která jsou vhodná pro diabetiky. Základním nápojem při diabetu by měla být čistá voda.
V neposlední řadě můžete vyzkoušet dlouhodobé užívání doplňků stravy na podporu normální hladiny krevního cukru, které obsahují bylinky a další látky přírodního původu.
Kterým potravinám se naopak vyhnout?
Pro diabetiky je naprosto nevhodný bílý cukr. Také nemůžete med a různé sladké sirupy. Stopku mají i sušenky a další sladkosti, stejně jako klasické bílé pečivo. Dále se snažte vyhýbat polotovarům a průmyslově zpracovaným výrobkům.
Kupovat byste si neměli ani dochucovadla, mezi které patří hořčice, kečup a majonéza. Ne řekněte i tučnému masu, konzervám, uzeninám, bílé rýži a bílým těstovinám. V neposlední řadě se doporučuje významně snížit přísun soli, protože zvyšuje krevní tlak a tím pádem přispívá ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění