Pokud máte cukrovku, musíte si hlídat sacharidy a z toho cukry v každém nápoji a jídle. Jelikož ale ne každý správně rozumí tomu, jaký je mezi sacharidy a cukry rozdíl, mnozí lidé mohou být na začátku poněkud zmatení. Proto se na toto důležité téma zaměříme v našem dnešním článku.
Pokud vám lékař diagnostikoval prediabetes, což je stav, který předchází cukrovce, nebo samotnou cukrovku, jedno je jasné. Od této chvíle si musíte začít mnohem více hlídat svůj každodenní jídelníček. Hlavním cílem je redukce příjmu cukru a zvýšený příjem vlákniny. Zároveň by ale mělo tělo dostávat dostatek dalších látek, které podporují normální stav organismu a redukci negativních projevů cukrovky.
Kdo však nebyl před začátkem onemocnění zvyklý se v jídle trochu hlídat, pro něj může jít o novou (a značně komplikovanou) zkušenost. Zvlášť, když zatím nezná ani rozdíl mezi sacharidy a cukry.
Co s tím?
Jaký je rozdíl mezi sacharidy a cukry?
Cukry
Cukry jsou z pohledu našeho těla nejjednodušší formou sacharidů. Jakmile je sníme, prakticky okamžitě dojde k jejich vstřebání. To je za normálních okolností žádoucí, protože jde o rychlý zdroj energie. Pokud ale příjem cukrů s rychlou vstřebatelností převládá, není to zrovna zdravé. Nejčastěji bychom měli po cukrech sahat po náročnějším fyzickém výkonu, po kterém dovedou snadno doplnit chybějící energii.
Cukr nemusí být jen bílý prášek, který používáme při přípravě nápojů a jídel, přirozené cukry v sobě obsahuje i ovoce a med.
Sacharidy
V tomto případě se celkem často používá pojem složené sacharidy. Hlavní rozdíl mezi nimi a cukry je v tom, že zatímco cukr se vstřebá prakticky ihned, u složených sacharidů musí nejprve dojít k jejich trávení, aby je tělo dokázalo nějak smysluplně využít. Z toho také celkem jasně plyne, že se energie z nich uvolňuje postupně a jejich efekt přetrvává delší dobu. (U cukru je rychlý náběh a rychlý pokles.)
Mezi složené sacharidy můžeme zařadit třeba ovesné vločky, těstoviny a rýži. Dále hovoříme i o pečivu, bramborách a dalších přílohách.
Na co tělo potřebuje sacharidy?
Pokud jste dávali při hodinách biologie dobrý pozor, víte, že mezi základní druhy živin patří tuky, bílkoviny a sacharidy (složené). S těmito složkami celkem často pracuje i potravinová pyramida, která nám dovede jednoduše ilustrovat, kolik sacharidů, tuků a proteinů bychom měli sníst během jediného dne.
Sacharidy jsou důležité pro udržování energie a výkonu a organismus je potřebuje, ale kvůli špatné interpretaci toho, jak by měl jejich přísun vypadat a co vše by měl zahrnovat, je mnozí lidé nechápou. (Což může vyústit v jejich démonizaci, která není nutná, na druhou stranu, do pyramidy například nepatří sladké vdolečky, čokoláda a podobně.)
Mezi sacharidy se často řadí i vláknina, která je důležitá pro normální stav střevní mikroflóry a pro normální trávení.
Sacharidy při cukrovce
I když si mnozí lidé myslí, že během cukrovky musí automaticky dojít k vyškrtnutí všech sacharidů bez rozdílu, pravda je taková, že klíčové je hlavně omezení jejich množství a příjem správných druhů sacharidů. Zatímco sladké pekárenské výrobky celkem správně považujete za nevhodné, celozrnné výrobky mohou být pro lidi s diabetem naopak žádoucí.
Dále nezapomínejte na to, že sacharidy v jídelníčku byste měli doplnit o zdravé zdroje tuků (v přiměřeném množství), o kvalitní bílkoviny a zeleninu. Díky tomu si budete pravidelně dopřávat nutričně bohatá jídla, která pokryjí nároky vašeho organismu. Také se vyhnete permanentnímu hladu, protože takové pokrmy vás mohou na delší dobu zasytit.
Mezi další výhody tohoto postupu patří:
- Lepší pocit
- Redukce přebytečné hmotnosti
- Omezení vedlejších příznaků cukrovky (a postupné zlepšení zdravotního stavu)
Jak tedy vidíte, mezi sacharidy a cukry existují značné rozdíly. Jakmile si ale na nový způsob života zvyknete, uvidíte, že to pro vás bude mnohem jednodušší.
Také během změny životního stylu vyzkoušejte volně prodejné doplňky stravy na podporu normální hladiny krevního cukru, které jsou na přírodní bázi.