Pokud máte cukrovku, je naprosto pochopitelné, že musíte začít víc přemýšlet o tom, čím budete sladit. I jen malá nepozornost při sledování etikety, nebo při dodržení receptury, totiž může mít velmi vážné následky. V dnešním článku se podíváme na to, jestli mohou diabetici sladit stévií.
Sladká chuť je velice příjemná, takže je naprosto pochopitelné, že se jí i přes nemoc nechceme vzdát. Naštěstí, v současné době již existuje celá plejáda sladidel, která dovedou s trochou cviku plně nahradit klasický cukr. I jejich používání má ale při onemocnění diabetem nějaká pravidla, kterých byste se měli držet.
Co vše byste měli vědět o slazení stévií?
Co je to stévie?
Stévie sladká je tropická rostlina, která pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Jelikož má velkou sladivost, mnohdy se používá jako náhrada cukru. Výhodou slazení ze stévie je to, že i při vysoké sladivosti nemá skoro žádné kalorie. Také nepodporuje vznik zubního kazu. V neposlední řadě ji ve velkém používají diabetici, kteří si nemohou dovolit klasické slazení.
Nejlepší sladidlo pro diabetiky?
I když se o stévii říká, že jde o umělé sladidlo, ve skutečnosti je přírodního původu. Ve srovnání s jinými sladidli navíc vede její konzumace ke zvýšené glukózové toleranci. Samozřejmě, diabetici mohou používat i jiné formy slazení, ale dá se říct, že stévie obvykle patří mezi jejich první volby.
Výhody a nevýhody
Jak už bylo řečeno, konzumace stévie může mít pro těla diabetiků mnoho výhod.
Patří mezi ně:
- Zvýšená produkce inzulinu
- Zlepšení účinku inzulinu na buňky
- Stabilnější hladina krevního cukru
Na druhou stranu, ne každá stévie, na kterou narazíte v obchodě, je dostatečně kvalitní. Jelikož výrobci mohou ve slazení používat i jiné ingredience, které mohou být pro lidi s diabetem nevhodné, je dobré kupovat toto slazení jen od prověřených značek.
Někteří citlivější jedinci mohou dokonce zaznamenat vedlejší účinky, mezi které patří:
- Zvýšený příjem kalorií během dne
- Narušení harmonie pro tělo prospěšných organismů ve střevech
- Zvýšená chuť k jídlu
- Zažívací potíže
Stévie může také narušovat účinek některých léků, například těch, které vám lékař předepsal na vyšší krevní tlak. Z toho důvodu byste se s ním měli před zahájením konzumace sirupu ze stévie nejprve poradit.
Jak pěstovat stévii
Stévie je v současné době velmi dobře dostupná. A to jak v lékárnách, tak v obchodech s potravinami a zdravou výživou. V průběhu jara si můžete dokonce stévii koupit v zahradnictví, takže ji pak můžete zkusit pěstovat u sebe doma.
Jelikož jde o rostlinu, která pochází z tropického prostředí, je naprosto pochopitelné, že byste ji měli nechat na okenním parapetu. Venku by vám mohla kvůli turbulentním změnám počasí a teplot rychle uhynout. Aby byla stévie sladší, dejte ji na místo, kde bude mít dost světla a tepla. Pokud máte pocit, že vám stévie nějak bují, nemusíte se bát ji tvarovat nůžkami, nebo jiným zahradnickým náčiním.
Také stévii nezapomeňte pravidelně zalévat. Určitě by nemělo docházet k přelití, takže jí dávejte spíš menší zálivku, zato častěji. Stévii pak sklízejte, jakmile dosáhne výšky 40 cm. Pak ji můžete v domácích podmínkách usušit a používat při přípravě nápojů.
Vyzkoušejte přírodní doplněk stravy s obsahem bylinek, který podporuje normální hladinu krevního cukru.